Menu

Första flygfotot och dess fotograf

När det kommer till landskapsfotografering så finns det ett par olika alternativ och möjliga utgångspunkter. Ett sätt att dokumentera landskap, oavsett om det är i ett dokumentariskt syfte eller som konstform, är med hjälp av flygfoto. Nedan kan du läsa om den allra första fotografen som lyckades ta fotografier från luften.

Mer om Félix Nadar

Nadar är konstnär och journalist som blir centrum för det som skulle bli en världsnyhet när han är den som tar världens första flygfoto. Men det var inte Nadars första kontakt med kameror. Redan i slutet på 840-talet kom han i kontakt med kameran som både konstform och teknisk utrustning för dokumentation. I och med hans arbete som tecknare och karikatyrist hade han redan ett utvecklat konstintresse och som journalist hade han ett intresse för människors vardag och att dokumentera den.

Som fotograf blev han också uppmärksammad och känd för sina porträtt. Han porträtterade med hjälp av sin kamera flera av dåtidens största stjärnor. Bland dem kan nämnas Sarah Bernhardt och Jules Verne. Dock är Nadar främst förknippad med och ihågkommen för att han var den första i världen som tog en bild från luften.

Det som klassas som en flygbild eller ett flygfoto är nämligen att det är taget från luften. Idag är det vanligt att många dokumenterar landskap från helikoptrar, flygplan eller med hjälp av drönare. Ett annat mer extremt exempel på flygfotografi är bilderna på jorden som togs av astronauterna i rymden. De allra första bilderna från rymden togs av besättningen på Apollo 8.

Steget är långt mellan bilderna som är tagna från rymden på 60-talet och de bilder som Nadar tog lite drygt 100 år tidigare. Nadar var nämligen med en besättning som flög luftballong och på färden passade han på att ta ett fotografi. Det blev startskottet för både hans intresse för att färdas genom luften och för en helt ny era av fotokonst.