Menu

Tips för att lyckas bättre med landskapsbilder!

Drömmer du om att ta de perfekta landskapsbilderna, men är osäker på hur du ska gå tillväga? Då är det här en text för dig. Med hjälp av några handfasta tips kan du utveckla ditt eget skapande. Ett annat sätt att utveckla dina kunskaper är att gå en utbildning inom ämnet. Och vill du inte gå en hel utbildning finns det fristående kurser att välja bland också. Dessutom kan följande tips kanske fungera som inspiration på vägen mot att antingen gå en kurs, en utbildning eller fortsätta prova dig fram.

Tre handfasta tips

Det första tipset är att prova att använda filter. Det här tipset fungerar egentligen både när du är ute och fotograferar och efteråt. Däremot är det svårare att uppnå samma positiva effekt om du redigerar bilden för mycket och lägger på alla effekter efteråt. Ibland är det helt klart bäst att ta med sig filter redan när du är ute och fotograferar.

I samband med det är det ett bra tips att prova att vara ute och fotografera olika tider på dygnet, i olika väder och under olika årstider. På det sättet kan du hitta nycklar för när du upplever att du får bäst resultat.

Tips nummer två är delvis en fortsättning på föregående stycke nämligen utnyttja naturens egna reflektioner och inramningar. Det skapar en helt annan förutsättning för dig som fotograf att ta fantastiska bilder om du anpassar dem efter det landskap du befinner dig i. Exempelvis är vatten av olika slag en bra förutsättning för att skapa och fånga reflektioner. På samma sätt är träd eller buskar en bra utgångspunkt om du letar efter en naturlig inramning till din bild.

Det tredje tipset är att använda dig av olika nivåer och undersöka olika lager i landskapet. På det sättet kan du skapa intressanta perspektiv exempelvis genom att ta en bild från en högre höjd. På en högre höjd har du också möjlighet att hitta olika lager i samma bild.