Menu

Två fotografer du borde känna till

Irving Penn och Annie Leibovitz är två av världens mest kända fotografer i modern tid. Nedan kan du läsa mer om dem båda och om deras respektive arbete.

Mer om Irving Penn

Irving Penn var en amerikansk fotograf som var verksam främst under mitten av 1900-talet, men som fortfarande är välkänd bland entusiaster idag. Han är kanske mest känd för sina portätt och modebilder, det vill säga, han är inte känd för att fotografera landskap. Dock har hans bilder en säregen prägel och de är i allra högsta grad att betrakta som konst.

Bland några av hans mest kända bilder kan nämnas ett porträtt av Pablo Picasso och ett annat av Ingmar Bergman. Han mottog Hasselbladspriset i mitten av 80-talet för sina verk och för sin betydelse för konstfotot som konstform.

Mer om Annie Leibovitz

Annie Leibovitz är en av vår tids mest uppskattade, omtalade och prisade fotografer. Hon inledde sin karriär på den beryktade musiktidningen Rolling Stone och således har fotograferat och dokumenterat mängder av artister och kändisar. Dessutom har hon arbetat för både Vanity Fair och Vogue, båda är magasin med otroligt hög status på grund av bilderna som återfinns i magasinet. Hon är precis som Irving Penn mest känd för sina porträtt. Bland annat blev hon mittpunkt för en större skandal i samband med hennes porträtt av Demi Moore.

Hon har utöver sina omtalade arbeten också ställt ut sina privata bilder, bland annat genom utställningen ”A Photographer’s Life 1990-2005” som blandade hennes verk tagna på beställning och hennes privata bilder. Den typen av utställning har på många sätt påverkat hela branschen, exempelvis genom att ifrågasätta vad konst är, det vill säga vilken typ av fotografier som ses som konst både av betraktaren och fotografen. Hon har också visat att steget inte måste vara särskilt långt mellan fotografier som är tagna på uppdrag av en kund och bilder som en fotograf tagit privat.